Kukurydza gnieciona jako najlepsza forma kiszonki
Obecnie rolnicy szukając odpowiedniej paszy dla zwierząt starają się wybierać taką, która będzie wartościowa pod względem energetycznym dla zwierząt, a nie tylko finansowym dla rolnika. Nie od dziś wiadomo, że dobra pasza jest gwarancją zdrowia zwierząt, ale i również ich wyglądu zewnętrznego na przykład zdrowa sierść w przypadku koni ma ogromne znaczenie w przypadku ich odsprzedaży lub startu w zawodach.
Na rynku bardzo dużą popularnością cieszy się kukurydza gnieciona. Dlaczego rolnicy tak chętnie sięgają po taką właśnie paszę ? Ogólnie rzecz biorąc kukurydza bez względu na to czy jest ona w formie gniecionej czy śrutowanej posiada w sobie dużą energetyczność. Fakt ten jest szczególnie istotny w przypadku krów mlecznych, bowiem wiele krów po wycieleniu może cierpieć na ujemny bilans energetyczny. Kiszone ziarno jest źródłem dwóch skrobi, a mianowicie jedna z nich ulega rozkładowi w żwaczu i jest potrzebna do syntezy białka mikrobiologicznego, a druga przechodzi przez przedżołądki do jelita cienkiego. Jedną z najważniejszych cech kukurydzy kiszonej jest fakt zapobiegania powstawania ketozy i kwasicy żwacza,a także wręcz idealny bilans pomiędzy energią pochodzącą ze skrobi i tłuszczu z włóknem surowym.
Dla lepszego wykorzystania energii przez zwierzęta stosuje się kukurydzę gniecioną, a nie śrutowaną. Jest ona bowiem wolniej rozkładana w żwaczu, to z kolei powoduje, że część skrobi dostaje się do jelita cienkiego i zostaje tam strawiona. Z tym, że kiszonkę z kukurydzy można podawać do karmienia krów w czasie pierwszych czterech miesięcy laktacji. Z kolei podawane kiszonki pod koniec laktacji mogłoby doprowadzić do nadmiernego otłuszczania zwierząt.
Wiele gospodarstw, którę uprawiają kukurydzę na ziarno przechowują ją w postaci kiszonki w rękawach, silosach i pryzmach. Ziarno przygotowane do sprzedaży mniejszym gospodarstwom jest dostępne w workach typu big-bag o pojemności1000 kg lub 800 kg. Jest tobardzo wygodna opcja dla właścicieli mniejszego stada. W celu utrzymania właściwości do kiszonki z kukurydzy dodaje się konserwanty biologiczne czy też chemiczne, które ograniczają straty fermentacyjne lub melasę. Należy jednak pamiętać, że materiał przechowywany w silosach betonowych lub pryzmach charakteryzuje się większą stratą zakiszanego materiału. Ugnieciona i szczelnie okryta pryzma umożliwia wystąpienie warunków beztlenowych, które zapobiegają wystąpieniu warunków beztlenowych.
W przypadku kiszonki ogromne znaczenie odgrywa poziom wilgotności. W celu utrzymania odpowiedniegopoziomu wilgotności kukurydzę do kiszonki należy zebrać dwa tygodnie wcześniej niżkukurydzę do zasuszenia. Ziarno kukurydzy najlepiej zakiszać w przypadku gdy jego wilgotność waha się od 35 % do 38%. W przypadku gdy wilgotność ziarna będzie znacznie odbiegać od podanej wartości może to wpłynąć negatywnie na jej trwałość.
Najnowsze komentarze